Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

4 iunie 2017

Ce trebuie să ştii despre consumul de alcool în diabetConsumul de alcool este un subiect delicat pentru persoanele cu diabet. Chiar dacă nu există o interdicţie explicită, totuşi e bine să fii atent la ce şi cât consumi. Şi e bine să-ţi asculţi medicul în ceea ce priveşte siguranţă consumului de alcool.

Ca regulă generală, pentru persoanele sănătoase, trebuie să ştii că femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi, iar bărbaţii nu mai mult de două. O băutură înseamnă 300 de ml de bere sau 150 de ml de vin sau 50 de ml de băuturi spirtoase.

Ce provoacă alcoolul în corp?

Păi în primul rând, consumul de alcool duce la scăderea imediată a glicemiei, fenomen care se menţine 24 de ore. De aceea, e bine să-ţi măsori glicemia înainte de a consumă alcool. Şi e bine s-o faci şi înainte de a merge la culcare pentru a fi sigur că totul e în regulă (între 100 şi 140 mg/dL.)

Scăderea glicemiei din cauza alcoolului poate semăna cu starea de beţie. De aceea, ai grijă să porţi asupra ta un act care să ateste că ai diabet. Arată-l celor din jur dacă nu te simţi bine pentru că aceştia să poată lua măsuri. În plus, nu uită: hipoglicemia cauzată de consumul de alcool este rezistenţă la tratamentul de urgenţă cu glucagon.

Ce alte reguli trebuie să respecţi?

Dincolo de consultarea permanentă a medicului tău, mai sunt câteva reguli de care e bine să ţii cont dacă vrei să consumi alcool:
 • nu consuma niciodată pe stomacul gol, când există riscul să ai glicemia scăzută.
 • bea cu înghiţituri mici.
 • fii prudent dacă eşti pe insulină sau medicamente care scad glicemia.
 • nu uită să bei multă apă că să te rehidratezi (alcoolul deshidratează).
 • nu înlocui niciun aliment cu alcoolul în planul tău alimentar.
 • nu uită să alegi băuturi cât mai uşoare, cu multă gheaţă.
 • în cazul băuturilor combinate, optează pentru alcool cu băuturi fără zahăr de tipul carbogazoaselor cu 0 calorii.
 • nu conduce dacă ai băut alcool, chiar şi la câteva ore după ce ai consumat băutură respectivă.
 • verifică în mod repetat glicemia, în orele următoare consumului de alcool, pentru a evita o hipoglicemie severă.
 • dacă ai consumat alcool în a două jumătate a zilei sau seara, atunci înainte de culcare ar fi indicată o gustare suplimentară de glucide cu absorbţie lentă pentru a evita apariţia hipoglicemiei în cursul nopţii sau în dimineaţa următoare.
 • dacă suferi de o afectare nervoasă din cauza diabetului, evită să bei alcool.Surse: Asociaţia Americană de Diabet (diabetes.org) şi din materialul de educaţie Roche Diabetes Care România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!