Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

16 mai 2012

Renunțați la această băutură!


Te-ai întrebat vreodată ce se peterece în corpul tău atunci când bei un singur pahar de Cola? Te-ai întrebat de ce această băutură ne aduce zâmbetul pe buze?

În primele 10 minute de când ai dat gata paharul cu băutura răcoritoare: 10 linguriţe de zahăr îţi ajung în stomac (toată cantitatea care este recomandată într-o zi). Nu vomiți instantaneu din cauza dulceţii, fiindcă acidul fosforic taie din aromă, ajutându-te să nu simţi gustul la intensitate maximă.

În 20 de minute: nivelul de zahăr din sange (glicemia) creşte foarte mult, cauzând şi o eliberare masivă de insulină. Corpul răspunde acestei provocări transfomând orice urmă de zahăr în grăsime.

În 40 de minute: absorbţia cafeinei este completă. Pupilele ţi se dilată, tensiunea arterială creşte şi ca răspuns, ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge. Receptorii de adenozină din creier sunt blocaţi, prevenind starea de somnolenţă.

În 45 de minute: corpul tău accelerează producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Practic, Cola acţionează asemenea heroinei.

În 60 de minute: Acidul fosforic leagă calciul, magneziul şi zincul la nivelul intestinului, iar metabolismul acestor minerale este accelerat şi odată cu doza de zahăr şi îndulcitori artificiali care sunt în corp, va creşte şi nevoia de a urina. Tot acum intră în acţiune şi proprietăţile diuretice ale cafeinei, de aceea ai nevoie să mergi la toaletă să urinezi.

Toată cantitea de calciu, magneziu şi zinc va fi eliminată împreună cu sodiu şi apa, în loc ca aceasta să ajungă la oase. Apoi, pe masură ce starea de euforie se mai diminuează, nivelul glicemiei scade brusc. Poţi să te iriţi usor şi/sau sa cazi în apatie.

Până în acest moment ai eliminat toată apa care era conținută în Cola, dar nu înainte de a o amesteca cu nutrienţi valoroşi pe care corpul tău i-ar fi putut folosi pentru hidratare, pentru oase sau dinţi. Această stare este urmată de o prăbuşire a cafeinei din corp, în următoarele câteva ore, scrie bisstree.com. (Dacă mai şi fumezi, acest lucru se petrece în mai puţin de două ore).


Articol preluat de pe http://www.antena3.ro/stiinta

4 comentarii:

 1. Poate par iesita din tipare,dar nu cumpar si nu consum deloc sucuri.Daca merg undeva,atunci prefer apa.
  Acasa prefer fructele.
  O zi buna!

  RăspundețiȘtergere
 2. nu beau Coca, nici alte surogate! cea mai buna e apa sau sucurile facute in casa (pe care le consum doar dimineata, altfel risc sa stau noaptea treaza)

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa cum am zis si pe fb, beau un pahar, pe an.....sau cine stie, ca nu cumpar asa ceva. Nu consum decat apa plata:)

  Multumesc pentru link!:)
  Claudia

  RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!