Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

Medalie de aur - Campionatul International de Gatit in aer liber - Arad 2012

10 aprilie 2012

Pe scurt despre carnea de miel ....

Foto: sheep101.info

Tu ce stii despre carnea de miel? (sursa: csid.ro)

Cum pregătirile de Paște au intrat pe ultima sută de metri, m-am gândit să vă spun câte ceva despre carnea de miel, laitmotivul acestei sărbători la români.
Deși este un sortiment de carne rosie, carnea de miel este sănătoasă datorită conținutului de seleniu. Iar lipsa acestui mineral în organism dubleaza riscul de astm.
În plus este foarte frageda.
Beneficii pentru săntate:
- este o sursă bogată de proteine: 100 grame de carne asigură 60% din necesarul zilnic pentru un adult.
- datorită conținutului de zinc, sistemul imunitar are numai de câștigat, rănile se vindecă mai repede, stabilizează nivelul zahărului din sânge și menține sănătatea prostatei. O porție de 100 de grame conține 38,3% din necesarul zilnic de zinc.
- mielul conține de asemenea o cantitate importantă de vitamina B12, necesară în formarea celulelor roșii din sânge, în prevenirea anemiei, pentru un sistem nervos sănătos și pentru metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.
- vitamina B3 sau niacina este un alt element benefic conținut în carnea de miel. Aceasta asigură protecție împotriva demenței și a altor boli cognitive ce vin o dată cu vârsta. Niacina este totodată indispensabilă unei pieli sănătose și pentru buna funcționare a tractului gastro-intestinal.
- carnea de miel conține mai puține găsimi saturate (doar 36% din totalul grăsimilor sunt saturate) comparativ cu alte tipuri de cărnuri.

Tipsuri la cumparare
Carnea de miel este foarte fragedă, iar în această perioadă este foarte puțin probabil sa fie veche, întrucât comercianții taie mieii strict în preajma Paștelui. Totuși, dacă îți faci cumpărăturile în hipermarketuri, unde există și produse din import, trebuie să fii atent la aspectul acesteia. Astfel, carnea trebuie să aibă o textură fermă și curată, de culoare roz, iar grăsimea trebuie să fie albă, în nici un caz galbenă.

Cum se păstrează?
O dată ce ți-ai facut aprovizionarea cu carne de miel pentru Paște, trebuie să știi cum o depozitezi. Aceasta este foare perisabilă, astfel încât după ce ai porționat-o, pune la congelator tot ce nu folosești în urmatoarea perioadă.

Sfaturi pentru prepararea cărnii de miel (sursa: Life & Style - Click NEWS)
Cum Sărbătorile Pascale sunt foarte aproape, carnea de miel este din ce în ce mai căutată, iar gospodinele se gândesc la reţete care mai de care mai apetisante. Au mare noroc, pentru că, aşa cum apreciază cunoscătorii, carnea de miel este pe cât de gustoasă, pe atât de uşor de preparat.
În afară de perioada Paştelui, carnea de miel nu prea se bucură de recunoaşterea şi aprecierea pe care o merită. Acum însă, chiar şi cei care de obicei strâmbă din nas par a fi mai deschişi la ideea de a consuma carne de miel. Aşa cum spuneam, acest tip de carne poate fi întrebuinţată pentru prepararea unei game variate de mâncăruri, de la drob la stufat şi de la ciorbe la fripturi.
Carnea de miel care se comercializează pe piaţa alimentară provine de la miei cu vârste cuprinse între cinci luni şi un an. Spre deosebire de carnea de oaie „bătrână“, cea de miel are o savoare delicată. Gustul cărnii depinde de hrana pe care a consumat-o mielul în timpul vieţii - fie cereale, fie iarbă -  însă atâta timp cât este preparată aşa cum trebuie, carnea de miel poate fi considerată o delicatesă.

Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi carne de miel
Ideal este ca, atunci când mergeţi la piaţă sau într-un supermarket pentru a cumpăra carne de miel, să o alegeţi pe cea provenită de la animale mai tinere. Căutaţi deci carne care să fie tare, fermă şi a cărei culoare să aibă nuanţe de roz. Stratul de grăsime trebuie să fie neted şi alb pur, iar oasele secţionate trebuie să aibă un aspect poros şi să nu fie uscate.
Dacă nu cumpăraţi un miel întreg, ci optaţi doar pentru o pulpă, aceasta trebuie să aibă muşchiul integral, nesecţionat. O pulpă de miel bună trebuie să cântărească între două şi patru kilograme, nu mai mult, pentru că nu trebuie să fie prea grasă. Pulpa de miel conţine mai multe feluri de carne: şi grasă, şi mai puţin grasă, dar şi slabă şi fermă (muşchiul), ceea ce o face utilă în bucătărie, putând fi preparată în mai multe feluri. Dacă mergeţi şi cumpăraţi carnea de miel de la măcelărie, rugaţi-i pe cei de acolo să taie tendoanele care ţin carnea pe os, pentru că astfel carnea se va „aduna“ mai bine în timpul preparării, şi cereţi totodată să secţioneze pulpa în aşa fel încât să includă şi osul pelvian, pentru a da o aromă deosebită mâncărurilor preparate cu sos.

Părţi din miel folosite pentru gătit
Coastele sunt în general gătite la cuptor. Pot fi tăiate însă şi câte una sau câte două, pentru a fi folosite drept cotlet. Indiferent ce variantă alegeţi, înainte de a le prepara îndepărtaţi toată grăsimea şi pieliţa de pe carne.
Cotletele - partea numită popular „spată“ - sunt foarte moi şi fragede, motiv pentru care sunt excelente preparate pe grătar. Întrucât mielul este destul de mic, atunci când preparaţi cotlete gândiţi-vă că o porţie va trebui să cuprindă două-trei bucăţi pentru a fi suficientă.
Carnea tocată de miel este un înlocuitor foarte bun pentru orice reţetă care în mod normal presupune folosirea cărnii de vită. Atenţie, carnea tocată de miel nu trebuie gătită la o temperatură mai mare de 70°C.
Pulpa de miel cu os este materia primă ideală pentru o friptură pentru patru-cinci persoane. Înainte de a pune pulpa la cuptor, îndepărtaţi o parte din grăsimea de la exterior şi, foarte important, condimentaţi bine carnea, după gust.
Pulpa de miel dezosată este cea mai populară opţiune a cumpărătorilor, pentru că astfel tăiată carnea este foarte uşor de preparat. Pulpa dezosată trebuie să cântărească între 1,800 şi 3,600 kg, dintre care cel mai probabil 500 de grame vor fi grăsime, care va trebui îndepărtată înainte de preparare. Pulpa de miel dezosată poate fi preparată întreagă, la cuptor sau la grătar, dar la fel de bine poate fi tăiată bucăţi şi gătită sub formă de tocăniţă sau stufat.

Carnea de miel, mai sănătoasă decât cea de pui (sursa: Unica.ro)
Carnea de miel şi ied, care nu ne va lipsi de pe mese de Paste, este mai sănătoasă şi mai slabă chiar şi decât carnea de pui, dar trebuie aleasă cu grijă pentru a preveni infectarea cu bacterii patogene.
De Paşte, dar şi în restul anului, poţi să consumi cu încredere carne de miel, care este mai fragedă şi mai sănătoasă decât cea de vită. Bogată în proteine de calitate, conţine toţi cei opt aminoacizi esenţiali, aduce vitamine din grupul B, zinc şi fier.
Este o carne slabă, excesul de grăsime putând fi îndepărtat cu uşurinţă. De altfel, doar 36% din grăsime este saturată, restul fiind grăsime mono şi polinesaturată, care este mai sănătoasă.

Carnea de miel şi ied, mai sănătoasă decât cea de pui
De asemenea, carnea de miel este una din cele mai bune surse de acid linoleic conugat (CLA), o grăsime cu proprietăţi antioxidante , care poate ajuta şi în cura de slăbire.
O porţie de 80 grame de carne conţine doar 175 de calorii şi opt grame de grăsime.
Carnea de ied este şi mai fragedă ca cea de miel, are o aromă mai uşoara şi, la gust, aduce mai mult cu vita decât cu mielul. Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.
De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.

Cum să alegi carnea de miel şi ied
Carnea de miel tânăr este de un roz pal. Cu cât culoarea ei e mai închisă, cu atât mai bătrân a fost mielul. Conform recomandărilor ANPC, carnea de miel sau ied se cumpără numai din măcelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate din pieţe. Carnea proaspătă este elastică şi curată. Dacă suprafaţa este lipicioasă şi a căpătat un miros urât, mai bine cauţi în altă parte.
Bineînţeles că cea mai sănătoasă este carnea animalului hrănit cu iarbă. Carnea de miel se strică foarte uşor, motiv pentru care trebuie păstrată la temperaturi joase. După achiziţionare trebuie să o transporţi cât mai repede acasă şi, dacă nu o găteşti imediat, o pui la frigider cât mai repede, la temperaturi cuprinse între 0 zero şi patru grade Celsius.
La frigider se poate păstra timp de maxim trei zile, având grijă să nu se scurgă nimic din ea în oalele sau farfuriile cu mâncare de pe raftul inferior. Dacă nu o pregăteşti în următoarele trei zile, carnea se congelează şi astfel se poate păstra timp de şase - nouă luni.
Ca şi în cazul altor tipuri de carne există riscul contaminării cu bacterii patogene, aşa că mielul sau iedul se vor găti bine la temperaturi înalte. Înainte şi după tranşare, suprafaţa de lucru se spală bine cu apă şi detergent de vase.
Carnea negătită nu trebuie să atingă legume, fructe sau alte alimente care nu vor fi preparate termic. Carnea de miel sau ied gătită se păstrează la frigider, într-un recipient cu capac.

Texte adunate pentru voi de:3 comentarii:

  1. Multumim Marcel pentru informatiile utile...nu mai depozitez nimic,in cuptor cu el!:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. elena mateescu10 aprilie, 2012

    foarte interesant , multumim pentru informatii !!!

    RăspundețiȘtergere

Îmi pare rău, dar nu mai admit Anonimat la comentarii, pentru că sunt asaltat de reclame pentru site-uri pentru bărbați, nu despre conținutul blogului!
Vă mulțumesc pentru înțelegere!